Geschiedenis

Aïkido Club Berchem

Het begon allemaal gewoon in 1971 op een vergadering van ouders van studenten van het Instituut Sint-Albert te Ste Agatha Berchem waarin we de aandacht gevestigd op het gebrek aan sportieve activiteiten. Dus Judo werd gekozen door de heer Fernand Clairhout, die, ondersteund door enkele vrienden, was de grote bemiddelaar van dit initiatief. Het is de vader van een student die nam de verantwoordelijkheid voor de opleiding van Judo.

De nieuwe club begon activiteiten onder de naam van Berchem Kodokan Judo Club en was aanvankelijk gericht op de studenten van het instituut waar de opleiding plaatsvond. In een zeer korte tijd dit evenement was zo succesvol dat we besloten om open voor het grote publiek.

De eerste krijgskunst club te Ste Agatha Berchem was geboren.


Aanvankelijk de opleiding omstandigheden waren niet ideaal. Er was geen sprake van het nemen van een douche na de praktijk: het kan in de beste verfrissing van de tap. Met de steun van BLOSO kan de club hebben sommige tatamis, want op dit moment was er geen sprake van sportinfrastructuur in de gemeente.

Gesterkt door het succes van de judo club, hebben we besloten om een sectie “Aikido" toe te voegen in januari 1973 en in april van hetzelfde jaar een van "Karate". De club, die een vechtsport groep was, veranderde zijn status en zijn naam werd officieel “vzw BUDO CLUB BRUSSEL BERCHEM” in 1976.  De club toegetreden tot de gemeenschappelijke voorzieningen van de Lusthuizenstraat bij de inbedrijfstelling waar we een dojo krijgen van 220 m2 tatami in de gemeentelijke sportzaal sinds 1977.

In september 1981 werd de club nog een sectie Ju-jutsu en in januari 1985 een van Jazz Dance, die nam haar onafhankelijkheid een paar jaar na.


Sinds deze baanbrekende stappen, het Comite van de Budo Club Berchem werkt met dit zelfde idee om de maximale kans te bieden aan jonge en minder jonge mensen in een vechtsport. Als de middelen en methoden veranderd, de geest is hetzelf gebleven: die van de krijgskunst. Het behoort nu tot het Comite en de leeraars de faculteit om deze geest zo leven dat de club nog kan leven voor vele jaren.


Traditie en transmissie zijn een realiteit van Budo Club Berchem: in de vier secties van de club, vandaag 3 worden gerund door ex-leerlingen. De Club heeft ook een aantal zwarte gordels in elke afdeling en organiseert regelmatig nationale en internationale stages.

Logo gemaakt door - Logo créé par

entre Rêves et Réalités